SIBBOFJÄRDEN! DEL 1/2

Inlägg skrivet av: Tobias Johansson

Då är man nyss hemkommen från Sibbofjärden strax norr om Nyköping, och det har varit en fisketripp man kommer att minnas!

Vassdrag på plats på Lake Sibbo!

Vi hade haft tanken ett tag att testa Sibbo, som arrenderas av bigfishsweden.com, då vi sett och hört bra rapporter därifrån, och nu passade det. Även fast sommaren kanske inte är bästa perioden för bra gäddfiske, så vi hoppades åtminstone på att kunna hitta lite fina gösar.

Sibbos båtar. Vår hyrbåt var en Starcraft med 15hästars och ekolod, funkade utmärkt för våra behov, och trots att vi hade med gott om packning fick tre pers plats.

Första dagen så var det molnigt och sydlig vind på 3-4 m/s. Efter genomgång av båten osv så är vi på väg till första stoppet. Vi börjar med en vasskant och det tar inte många kast innan första kontakten, tyvärr verkar dom bara vilja nafsa så dom krokas inte.

123cm visar mätningen!!

Nästa stopp så fiskar vi mynningen till en lekvik, en kant på c:a 3m som vi blivit tipsade om. Det tar kanske 10 min innan jag får första hugget, och den känns skaplig. Några mindre rusningar och sen är den uppe vid utan och vi ser att det är en lång men smal gädda. Fisken håvas och vi ser att huvudet är stort men kroppen är otroligt smal, om man skulle slå upp ordet slips-gädda i ordboken så borde det vara en bild på den här gäddan!
Det var inget tal om vikt-pb men kanske längd, och när vi lägger den på mätdekalen blir vi lite chockade, 123cm visar mätningen!! Vi visste att den var en bra bit över 100 men verkligen inte supersize. Antagligen för att den är så smal så såg den inte så pass lång ut.

123 cm, nytt längd pb. Vi vägde aldrig henne, men uppskattar vikten till max 7,5 – 8kg, Sveriges lättaste supersize gädda? Vi kollade efter krokar i svaljet men kunde inte se någon. Kanske någon sjukdom eller bara ålder som fått gäddan att få så pass dålig kondition?

Bild till Big5 sommargäddan på slipsen.

Kul med längd-pb men man kan inte hjälpa att tycka lite synd om en gädda som är så undernärd. Då vi såg det ganska omgående så försökte vi vara extra skonsamma vid hantering och vilade den i håven mellan mätning och fotografering. Trots det, samt väldigt kort drillning, så tog det nästan 20 minuter av att dra henne fram och tillbaka i vattnet innan hon hade energi nog att simma iväg. Känns tyvärr som en praktgädda som är inne på sista refrängen. Vi fick reda på sen att hon hade fångats tre år tidigare och då varit 121 cm och vägt 11 kg.

Betet hon föll för var en grönvit Happy jigg från våran polare Bonibaits, vilket visa sig vara ett sjukt effektivt bete i sjön.

Tummen upp för Sibbogurkorna!

Två 100+are på kort tid och vi undrar va fan ska det här sluta!

Efter den sjuka starten så tänkte vi att vi testar lite trolling så vi riggar upp fyra spön med lite olika typer av wobblers och olika djup, och när vi trollar över ett djup på c:a 6m så smäller det på för Paul och en fin gädda kommer upp. Den visar sig vara 102 cm vid mätning. Två 100+are på kort tid och vi undrar va fan ska det här sluta!

Paul med en vacker krokodil!

Vi kör vidare och växlar mellan spinnfiske och trolling.

Danne med långsmal gädda.

Spinnfisket verkar fungera bäst vid grynnorna som finns i sjön, stenig botten och växtbälten där gäddorna kan gömma sig är ett klassiskt ställe att leta dom på.

Danne med gädda.

Vi letar dom även i vasskanterna, testar lite spinnerbaits och får en del påslag långt inne i vassen. Svårkrokat men roliga ythugg inne i vassen.

Danne med en 80ish pike.

Senare på dagen blåser det upp lite, vinden är lite lurig och roterar en del så blir svårt att lägga sig rätt för att drifta av ställen bra, men det sätter mer fart på gäddorna. Vi kör mer på grynnorna och när vinden ligger på är det kontakt varje drift i princip.

Paul med en riktigt fin gädda som hade lite mer buk än dom andra. Tog på en Bonibait Happy.

Danne med en deffad gädda.

Ganska många gäddor vi får upp är långa men väldigt smala, kanske är det hård konkurrens om maten i sjön för vissa verkar lite undernärda.

Trots att många av gäddorna är smala så fajtas dom brutalt dock, och även om vi försöker få in dom till båten snabbt så tar det oftast ett tag innan man kan ta gälgrepp på dom för dom rusar iväg så fort man nuddar vid dom.

Jag med en 90ish gädda.

Man blir lite lurad också av dom smala, de ser inte så långa ut i vattnet men när vi väl mätte vissa så visade dom sig vara skaplig längd.

Paul med 90+ gädda.

Vi fick tips om att downsize:a lite inför resan så vi testade även en del med mindre jiggar (10-12cm) men dom verkar inte så intresserade, utan det mest vi får är på jiggar och drag på 16cm och uppåt. Vi testar även lite storjiggar (20+) men får inga påslag.

Gädda i blåsten.

Prognosen sista halvdagen vi skulle köra gädda såg sådär ut, enligt klart.se så skulle det regna 15mm på förmiddagen så vi var lite halvskeptiska, men fiskas ska det såklart göras ändå. Men visade sig att prognosen var fel och blev nog knappt en millimeter, dock så var lufttrycket sjunkande, men det verkade inte påverka så mycket.

Headbanger-gädda på trolling.

Även fast vi är nöjda med mängden gädda vi fick (fast mer snitt-storleken) så fick vi ändå kämpa en del för det, dom stod sällan samlat och det var oftast en bit mellan huggen. Samt att vi bommade en del för att dom bara nafsade på tailen. Sen var det en ny sjö för oss så det blev lite letande, men nu känns det som vi har några ställen att fokusera på till nästa gång.

Gädda på en bonibait igen. Ber om ursäkt för stökig frilla.

Totalt på 1 och ½ dagar gäddfiske fick vi c:a 40 gäddor men snittlängden var riktigt bra, och om vi räkna rätt så blev våran Big5 för resan 520 cm, med toppfiskar på 123(!), 102, 100, 98 och 97. Redan efter första dagen så börjar vi snacka om när vi ska planera in nästa resa hit :)

SKITFISKE PÅ ER (LÄS DEL 2/2 HÄR)

AKTUELLT

08 ABBORREN 2018

Inlägg av Tobias Johansson. För andra året så var jag med på 08 Abborren, en streetfishing tävling som anordnas av Sportfiskarna. Riktigt kul och trevlig tävling. Genomgång innan starten. I år var det 89 startande. Folk väntar ivrig på att få åka iväg och börja fiska! Året innan så testade jag massa olika ställen men

TROLLING I SKÅNE!

Åska vid Malmö och tryckande värme innan känns sådär men planerat fiske går ju inte avboka. Vindar på 4- 5ms och lite grumlighet i vattnet. 18.7 grader i vattnet. På kvällen i delen av sjön där det var lä. Trolling och test av björns nya spöhållare stod på schemat. Björn får ut sina och jag

CAMP MAYFLY NORREFORS

Inlägg av Martin Bengtsson. Äntligen var det dags för vårens regnbågsfiske i Norrefors (Blekinge). Lite paus från gäddfisket. Vi fiskar 18:00-22:00. Sen nästa dag 06:00-14:00. Underbar kväll Redan i mitt andra kast drar jag på en pigg regnbåge. Jag lyckades ta 7 st regnbågar sammanlagt. Trögt fiske för många tyvärr. Vi hade många fiskar som

SPORTFISHMASTERS KVAL I KARLSKRONA

Två dagars fiske och kval till Sportfishmasters stod på schemat förra helgen. Stålande sol och svag vind gjorde fisket tufft.. Men VASSDRAG TEAM 1 + 2 lyckades ta sig vidare till semi. Extra eloge till Vassdrag team 2 som fiskade som några riktiga kungar dag 2. Samlingen utanför Scandic i Karlskrona och många kända ansikten

JAKTEN PÅ TEMPERATUREN!

Inlägg av Tobias Johansson. Med påskäggen uppätna så var vi sugna på lite gäddfiske i Blekinge, då vi blivit blåsta på det för några veckor sen p.ga av att isen fortfarande låg kvar, men nu hade den äntligen försvunnit och vi hoppades på att hitta lite hungriga gäddor! Nya teamjackorna på! Över påskhelgen var det

ISMETE I SKÅNE IGEN…

Inlägg av Martin Bengtsson. Ännu en helg hade vi hållbar is i Skåne. Har varit en del plusgrader i veckan så vi vågade inte ta samma sjö som sist pga dålig is redan då. Idag skulle vi till en sjö i norra delarna av Skåne, en sjö som Micke har fiskat mycket i som ung.

ISFISKE I SKÅNE!

Inlägg av Martin Bengtsson. Efter helgens isfiske på Sibbofjärden var det åter dags för för att testa Isfisket i Skåne. Pratade ihop mig med Micke från Mad pikers om att testa hans hemmavatten som han aldrig hade testat att isfiska på. Mötte upp Micke och hans familj nere vid sjön. Micke hade planerat att vi

ISMETE PÅ SIBBOFJÄRDEN!

Inlägg av Tobias Johansson I somras var vi på Sibbofjärden, ett av Sveriges bästa gäddvatten, och hade en väldigt bra upplevelse. Så när möjligheten dök upp för att boka in en helge ismete på Sibbo, så kunde vi inte låta bli. Fisket på Sibbo går vi Big Fish Sweden, och vi bokade in oss där

ÄNTLIGEN ISFISKE!!

Inlägg av Martin Bengtsson. Äntligen kom vintern till södra delarna utav landet. Har följt väderprognoserna slaviskt hela veckan. Tog kontakt med mina goda vänner från Mad Pikers och fråga om de var sugna på lite isfiske efter gädda. Självklart var dom det! Målet var en sjö i södra Småland. En sjö som jag och Thomas

ÅRETS FÖRSTA BORRPASS!

Inlägg av Paul Larsson En halvdag fiske var inplanerat och denna gången kunde Krille följa med som fiskar typ en gång per år. Väderleksrapporten visade sjunkande temp till 2-3 grader och regn men vi sket i det faktum att vi egentligen borde stanna hemma, fiskesuget var för stort. Vi tänkte rikta fisket efter abborre. Fisket