Catch & Release Tips

Först och främst, vi är medvetna om att vi fått viss kritik ibland för hantering av gäddorna och vi erkänner att den inte alltid varit bra. Men vi är relativt färska när det gäller gäddfiske och tar gärna konstruktiv kritik, och delar gärna med oss av den. Så här kommer lite tips när det gäller hanteringen av gäddan vid C&R fiske. Vi vill väl alla ha kvar välmående gäddor i våra sjöar!

———————
1. Landingen
Det bästa för gäddan är om man kan krokar av den när den är kvar i vattnet, men ibland vill man ha upp den i båten. Om gäddan är stor kan det vara skönt att använda håv, tänk på att det ska vara gumminät annars kan man lätt få problem med att krokar fastnar i håvet när gäddan sprattlar runt. Finns bra modeller från Savage GearBFTAbu etc.

Savage Gear håv

Undvik att använda lipgrip, lätt att man skadar skinnet i munnen vilket kan ge gäddan problem att kunna äta ordentligt. Använd inte huggkrok ffs! Borde inte behövas nån förklarning varför.

Om drillningen tog lång tid och gäddan är utmattad kan det vara bra att låta den vila lite i håven innan man plockar upp den (kan ge tid och fiskepolaren att förbereda kamera, blöta vägpåseavkrokningsmatta om det är sånt läge. Mindre gäddor som inte ska fotas osv kan vara lika bra att kroka av i vattnet om det går.

———————
2. Avkrokningen
Att kroka av en gädda kan va allt från busenkelt till sjukt jobbigt beroende på hur kroken/krokarna. En wobbler med trippla trekrokar långt ner i gäddan kan vara en utmaning att kroka av, bra verktyg är ett måste. Finns många olika varianter, men några vi har testat är:

1. Kroklossare. Av det verktyg vi har testat så är detta helt klart smidigast. Enda att tänka på är att om man kör med jigg är den ganska lätt att knipsa ”tuggor” ur jiggen.
Hook out

2. Peang. Rekommenderas inte. Har en låsmekanism som alltid går igen när man minst vill, och är inte skön för fingrarna att använda.
Peang

3. Fisketång. Lite får kort för att fungera bra när gädda svalt draget ordentligt och avbitar-delen blev snabbt slö och klara inte av att kapa linan.
Fisketång

Använda gärna en blöt avkrokningsmatta om ni krokar av i båten. Savage gears avkrokningsmatta är schysst, extraknäcker även som sittunderlag och måttband!
Avkrokningsmatta, Savage Gear

———————
3. Hantering
Ta inte i gäddan med torra händer eller handskar. Slem-skiktet på gäddan är en viktig del av dess immunförsvar, samt för deras simförmåga. En gädda som blir av med sitt slem-skiktet ökar risken för svamp eller bakterie-angrepp, och det är aldrig speciellt kul att få upp en gädda med t.ex bölder.

Används gäl-greppet för att hålla gäddan. Kan vara lite läskigt på större gäddor, men det är det skonsammaste för gäddan, och dom brukar faktiskt hålla sig lugna när man har dom i gälgreppet. Och tänk på att ta det lugnt med gäddan så är chansen större att den också håller sig lugn.

Ha inte gäddan ovan vattnet längre en nödvändigt, speciellt inte om det är kallt i luften. Självklart vill man väga och fota gäddan om det är en större, men försök kroka av gädda så fort som möjligt, och om ni märker att det drar ut på tiden för att kroken satt sig långt nere, överväg att återsätta den direkt istället. Vad är bättre, en död gädda på bild eller en levande som kanske är ett monster ni fångar om några år?

——————–
4. Release:n
Finns lite olika tankar om återsläppning av gäddor. Vissa säger sätt i den sakta i vattnet och håll kvar den i stjärten och sen för den fram och tillbaka så det får vatten i gälarna. Medans andra säger att gädda blir stressad av att den hålls fast under vattnet och förspråkar att ”slänga” tillbaka gädda varav den får en kick och simmar iväg. Kanske ligger sanningen nånstans mitt-emellan. Men stressa inte upp gäddan i onödan. En stressad gädda kan simma iväg fint men dö ett dygn senare.

—–
Mer läsning:
http://blogg.norran.se/fiskebloggen/2012/09/22/vikten-av-att-valja-och-bevara-fina-vatten-cr-guide/
http://www.edgeflyfishing.com/ipb/topic/85480-cr-funkar-paa-gaedda/

AKTUELLT

CAMP MAYFLY NORREFORS

Inlägg av Martin Bengtsson. Äntligen var det dags för vårens regnbågsfiske i Norrefors (Blekinge). Lite paus från gäddfisket. Vi fiskar 18:00-22:00. Sen nästa dag 06:00-14:00. Underbar kväll Redan i mitt andra kast drar jag på en pigg regnbåge. Jag lyckades ta 7 st regnbågar sammanlagt. Trögt fiske för många tyvärr. Vi hade många fiskar som

SPORTFISHMASTERS KVAL I KARLSKRONA

Två dagars fiske och kval till Sportfishmasters stod på schemat förra helgen. Stålande sol och svag vind gjorde fisket tufft.. Men VASSDRAG TEAM 1 + 2 lyckades ta sig vidare till semi. Extra eloge till Vassdrag team 2 som fiskade som några riktiga kungar dag 2. Samlingen utanför Scandic i Karlskrona och många kända ansikten

JAKTEN PÅ TEMPERATUREN!

Inlägg av Tobias Johansson. Med påskäggen uppätna så var vi sugna på lite gäddfiske i Blekinge, då vi blivit blåsta på det för några veckor sen p.ga av att isen fortfarande låg kvar, men nu hade den äntligen försvunnit och vi hoppades på att hitta lite hungriga gäddor! Nya teamjackorna på! Över påskhelgen var det

ISMETE I SKÅNE IGEN…

Inlägg av Martin Bengtsson. Ännu en helg hade vi hållbar is i Skåne. Har varit en del plusgrader i veckan så vi vågade inte ta samma sjö som sist pga dålig is redan då. Idag skulle vi till en sjö i norra delarna av Skåne, en sjö som Micke har fiskat mycket i som ung.

ISFISKE I SKÅNE!

Inlägg av Martin Bengtsson. Efter helgens isfiske på Sibbofjärden var det åter dags för för att testa Isfisket i Skåne. Pratade ihop mig med Micke från Mad pikers om att testa hans hemmavatten som han aldrig hade testat att isfiska på. Mötte upp Micke och hans familj nere vid sjön. Micke hade planerat att vi

ISMETE PÅ SIBBOFJÄRDEN!

Inlägg av Tobias Johansson I somras var vi på Sibbofjärden, ett av Sveriges bästa gäddvatten, och hade en väldigt bra upplevelse. Så när möjligheten dök upp för att boka in en helge ismete på Sibbo, så kunde vi inte låta bli. Fisket på Sibbo går vi Big Fish Sweden, och vi bokade in oss där

ÄNTLIGEN ISFISKE!!

Inlägg av Martin Bengtsson. Äntligen kom vintern till södra delarna utav landet. Har följt väderprognoserna slaviskt hela veckan. Tog kontakt med mina goda vänner från Mad Pikers och fråga om de var sugna på lite isfiske efter gädda. Självklart var dom det! Målet var en sjö i södra Småland. En sjö som jag och Thomas

ÅRETS FÖRSTA BORRPASS!

Inlägg av Paul Larsson En halvdag fiske var inplanerat och denna gången kunde Krille följa med som fiskar typ en gång per år. Väderleksrapporten visade sjunkande temp till 2-3 grader och regn men vi sket i det faktum att vi egentligen borde stanna hemma, fiskesuget var för stort. Vi tänkte rikta fisket efter abborre. Fisket

ANNANDAGS GÄDDA

Inlägg av Martin Bengtsson Då var det återigen dax för årets traditionella annandags fiske med Alex från Mad pikers. Förra året hade vi en topp 3 i båten på 7.3kg 7.9kg 10.9kg och 24 st landade, så förhoppningarna var på topp. Återigen var det samma sjö i Markaryd som gällde. Och det kunde inte börja

STORBORRE I MELLANDAGARNA

Inlägg av Tobias Johansson Efter att värsta sillkoman lagt sig efter julen, så drog jag, Thomas, Paul och Boni (#bonibaits) ut på ett pass efter abborre i ett vatten där vi vet det går riktigt fina abborre. Vi hade förhoppningar om att iaf någon skulle kunna bättre på sitt PB. Förutsättningarna var sådär dock …