Annons

Catch & Release Tips

Först och främst, vi är medvetna om att vi fått viss kritik ibland för hantering av gäddorna och vi erkänner att den inte alltid varit bra. Men vi är relativt färska när det gäller gäddfiske och tar gärna konstruktiv kritik, och delar gärna med oss av den. Så här kommer lite tips när det gäller hanteringen av gäddan vid C&R fiske. Vi vill väl alla ha kvar välmående gäddor i våra sjöar!

———————
1. Landingen
Det bästa för gäddan är om man kan krokar av den när den är kvar i vattnet, men ibland vill man ha upp den i båten. Om gäddan är stor kan det vara skönt att använda håv, tänk på att det ska vara gumminät annars kan man lätt få problem med att krokar fastnar i håvet när gäddan sprattlar runt. Finns bra modeller från Savage GearBFTAbu etc.

Savage Gear håv

Undvik att använda lipgrip, lätt att man skadar skinnet i munnen vilket kan ge gäddan problem att kunna äta ordentligt. Använd inte huggkrok ffs! Borde inte behövas nån förklarning varför.

Om drillningen tog lång tid och gäddan är utmattad kan det vara bra att låta den vila lite i håven innan man plockar upp den (kan ge tid och fiskepolaren att förbereda kamera, blöta vägpåseavkrokningsmatta om det är sånt läge. Mindre gäddor som inte ska fotas osv kan vara lika bra att kroka av i vattnet om det går.

———————
2. Avkrokningen
Att kroka av en gädda kan va allt från busenkelt till sjukt jobbigt beroende på hur kroken/krokarna. En wobbler med trippla trekrokar långt ner i gäddan kan vara en utmaning att kroka av, bra verktyg är ett måste. Finns många olika varianter, men några vi har testat är:

1. Kroklossare. Av det verktyg vi har testat så är detta helt klart smidigast. Enda att tänka på är att om man kör med jigg är den ganska lätt att knipsa ”tuggor” ur jiggen.
Hook out

2. Peang. Rekommenderas inte. Har en låsmekanism som alltid går igen när man minst vill, och är inte skön för fingrarna att använda.
Peang

3. Fisketång. Lite får kort för att fungera bra när gädda svalt draget ordentligt och avbitar-delen blev snabbt slö och klara inte av att kapa linan.
Fisketång

Använda gärna en blöt avkrokningsmatta om ni krokar av i båten. Savage gears avkrokningsmatta är schysst, extraknäcker även som sittunderlag och måttband!
Avkrokningsmatta, Savage Gear

———————
3. Hantering
Ta inte i gäddan med torra händer eller handskar. Slem-skiktet på gäddan är en viktig del av dess immunförsvar, samt för deras simförmåga. En gädda som blir av med sitt slem-skiktet ökar risken för svamp eller bakterie-angrepp, och det är aldrig speciellt kul att få upp en gädda med t.ex bölder.

Används gäl-greppet för att hålla gäddan. Kan vara lite läskigt på större gäddor, men det är det skonsammaste för gäddan, och dom brukar faktiskt hålla sig lugna när man har dom i gälgreppet. Och tänk på att ta det lugnt med gäddan så är chansen större att den också håller sig lugn.

Ha inte gäddan ovan vattnet längre en nödvändigt, speciellt inte om det är kallt i luften. Självklart vill man väga och fota gäddan om det är en större, men försök kroka av gädda så fort som möjligt, och om ni märker att det drar ut på tiden för att kroken satt sig långt nere, överväg att återsätta den direkt istället. Vad är bättre, en död gädda på bild eller en levande som kanske är ett monster ni fångar om några år?

——————–
4. Release:n
Finns lite olika tankar om återsläppning av gäddor. Vissa säger sätt i den sakta i vattnet och håll kvar den i stjärten och sen för den fram och tillbaka så det får vatten i gälarna. Medans andra säger att gädda blir stressad av att den hålls fast under vattnet och förspråkar att ”slänga” tillbaka gädda varav den får en kick och simmar iväg. Kanske ligger sanningen nånstans mitt-emellan. Men stressa inte upp gäddan i onödan. En stressad gädda kan simma iväg fint men dö ett dygn senare.

—–
Mer läsning:
http://blogg.norran.se/fiskebloggen/2012/09/22/vikten-av-att-valja-och-bevara-fina-vatten-cr-guide/
http://www.edgeflyfishing.com/ipb/topic/85480-cr-funkar-paa-gaedda/

0 kommentarer

Annons
AKTUELLT

SIBBOFJÄRDEN DEL 2/2 (TVÅ PB I BÅTEN)

Kära vänner… Som förgående inlägg förtäljer var gäddfisket i Sibbo magiskt.. Då det finns en krönt drottning som regelbundet doppar sina beten i vattnet i jakten på gösen ville vi inte vara sämre! Tanken på att bli GÖSKUNG var oemotståndligt trots att den i realiteten var väldigt långt borta (vi är ju inte gösfiskare direkt).

SIBBOFJÄRDEN! DEL 1/2

Inlägg skrivet av: Tobias Johansson Då är man nyss hemkommen från Sibbofjärden strax norr om Nyköping, och det har varit en fisketripp man kommer att minnas! Sibbos båtar. Vår hyrbåt var en Starcraft med 15hästars och ekolod, funkade utmärkt för våra behov, och trots att vi hade med gott om packning fick tre pers plats.

SVERIGES STARKASTE GÄDDOR?

Inlägg skrivet av: Tobias Johansson I jakt på de stora å-gäddorna så åkte vi till en å i Blekinge som är mest känd för sitt lax och havsörings-fiske. Men med så mycket god föda så borde det finnas en och annan välgödd slemgurka. På väg ut till första stoppet. Dagen bjöd på mulet, lätt duggregn

MIDSOMMARGÄDDA

Inlägg av: Paul Larsson Midsommarfirande med fiske på schemat. Väderleksrapport om växlande moln med risk för regn. Vind på 8 ms. Vilket visade sig bli rejäla byvindar från stund till stund. Jag börjar med att kasta längst en vasskant med ett djup på 1.5 m utanför. Det dröjer ett tag men inne på 0.8 m

GÄDDGUIDNING I FURUSUND

Inlägg skrivet av: Tobias Johansson Efter att ha flyttat till Stockholm nyligen och helt nya vatten så är ett bra sätt att få tips att boka in en guidning, så det var precis vad jag gjorde, med guiden Tomas Edenfeldt (http://www.dinfiskeguide.se/). Vädret på morgonen var 17-18 grader och lätt sydlig vind, men under dagen mulna

FINA FISKAR I BLEKINGE

Inlägg av: Paul Larsson Dag 1 Första dagen bjöd på mycket sol men en del moln, och en vind på V mot SV 6-7 ms. Vi börjar dagen med att leta lite och har ingen kontakt och bara någon enstaka följare fram till lunch. Sen började vi leta på lite mer beprövade ställen. Vi stannar

TROLLING I NYA VATTEN

Inlägg av: Paul Larsson Inför helgen hade jag fått ihop ett fiske med Patrik Persson från Team Rispect i en ny sjö. Med massor av optimism gav i oss ut och hoppades på att dra några gröna krokodiler. Vi börjar med att kasta vid en fin kant men flyttar oss ganska snabbt vidare. Till vår

BORTA MED VINDEN!

Inlägg av: Paul Larsson Efter senaste fisket med snö, snöblandat regn och ännu mer regn hoppades vi på lite bättre förutsättningar denna gången. Enligt klart.se skulle vi få sydvästliga vindar och 6-8 m/s vilket kändes bra även lite kallare skulle det bli vilket vi tänkte kunde vara bra och förhoppningsvis avbryta leken lite. Med medvind

PÅSKAGRISEN! #PB

Inlägg av: Tobias Johansson Efter att påskäggen blivit hittade och påsksillen uppäten, vad passar bättre än att åka ut och leta lite påskgädda. Vi hade egentligen inga större förhoppningar då det varit ett riktigt kallras, kvicksilvret visade minus, strålande sol och total stiltje. Förutsättningar för en trevligt naturupplevelse, men inte för något bra fiske trodde

Hemliga sjön

Inlägget skrivet av: Thomas Magneklint Ny dag, nya möjligheter. Jag och Daniel bestämde oss denna lördag att testa en sjö vi fått tillstånd att fiska i av markägaren. Suget efter att dra upp ett monster var stort. Sjön har levererat ett antal stora gäddor under åren och eftersom ingen fiskar mer än markägaren så såg

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons