SVERIGES STARKASTE GÄDDOR?

Inlägg skrivet av: Tobias Johansson

I jakt på de stora å-gäddorna så åkte vi till en å i Blekinge som är mest känd för sitt lax och havsörings-fiske. Men med så mycket god föda så borde det finnas en och annan välgödd slemgurka.

Jag, Thomas och Boni laddade inför dagens bravader.

På väg ut till första stoppet.

Dagen bjöd på mulet, lätt duggregn och lite vind, hade varit lågtryck i ett par dagar men det var på väg uppåt. Vi började fiska vid lunch-tid, vilket brukar vara en låg-period för gäddfisket på sommaren och så var det idag med. Förutom ett hugg för Thomas som nästan delade jiggen på mitten, och en abborre som var uppe och nafsade, så gick vi helt utan kontakter dom första tre timmarna. Efter det så var dax för lite krubb.

Vi hade tagit med oss grillen och köpt med hamburgare, vilket har blivit nya standard-käket på våra fisketurer.

En av dom goaste burgarna nånsin! Grillat bacon, cheddar, tomat, gurka och sotad lök … blir fan inte bättre.

Efter att ha fått i oss mat så kollade vi kartan och såg några ställen som såg intressanta ut. När vi fiskar i åar på sommaren så letar vi gärna efter ställen med bra vattenflöde, som vid vattenfall\forsar där syresättningen är bättre. Vi kommer till ett sånt ställe och när vi kastade vår jiggar i bakvattnen så tog det inte många kast innan första hugget kom. Tyvärr blev det bom på en fin gädda den gången, men tar inte många fler kast innan första landas av Boni.

Dom följande timmarna så fiskar vi på och gäddorna hugger då och då.

Vadar-byxor var ett måste här.

Boni med en mindre gädda i bra kondition.

Det vi märker är att trots att det inte är några jättegäddor som kommer upp så fajtas dom riktigt bra. Ett liv i hårt strömmande vatten, plus varmt syrerikt vatten verkar ha gett dom superkrafter.

Boni krokar av en mindre gädda.

En glupsk abborre som tog en Bonibaits Happy Kid i motoroil.

Boni med en 80ish gädda som tog på hans Happy motoroil.

Den fajtas som en galning

Klockan är c:a 7-8 på kvällen och vi tar oss tillbaka till ett ställe där vi fick lite fisk tidigare på dagen i hopp om att dom lite större fiskarna börjar bli aktiva. Jag gör kanske tre kast innan jag känner nånting som tar emot, tror det är växter eller en lös gren (som man får gått om i ån) men känner snart att det börjar dra så jag gör ett mothugg och känner snart att det sitter på en fisk. Känns inte jättetung men när jag den kommer upp så ser jag att den är smal men rätt så lång. Men den fajtas som en galning! Säkert 10-15 tunga rusningar, försök att trassla in sig i en trä-struktur i vattnet osv innan det går att landa henne.

103 cm och 7.1 kg. Inte den största gäddan men den längsta drillningen jag upplevt tror jag. Reggades så klart i Big5 sommargäddan. Slukade en grönvit Bonibait Happy, en färg som funkar bra i åarna.

Dax att simma tillbaka igen.

Några minuter senare hörs: fisk på! några meter bort och Thomas har en likadan fight på gång. Galna rusningar och hopp, men till slut går det att landa henne.
92 cm sommargädda för Thomas.

Gäller att hålla ihop när man ska korsa strömmen.

Efter ett tag tröttna vi på att bli bitna av mygg\knott osv så jag gick till bilen och då ser jag att där vi befinner oss är inte avhängnat mot kohagen vi parkerade vid, och kossorna börjar gå mot där vi fiskar, och så fort dom får syn på oss så börjar dom springa mot oss … och efter att vi har blivit attackerade av arga kor innan så är det inget vi pallar med igen. Dom var säkert bara nyfikna men vi litar inte riktigt på dom :) Så vi tog vårt pick och pack och drog hemåt istället.

Våra banemän för dagens fiske.

Totalt blev det 14 gäddor, men en topp på 103cm. Helt klart bättre än vad vi hade räknat med! Vid å-fiske räknar vi aldrig med några större mängder, men man känner att det finns chans på en riktigt bra fisk. Vi planerade in nästa besök redan i bilfärden hemåt :)
SKITFISKE PÅ ER.

AKTUELLT

GRÖNA KANIBALER I KYLIGA VATTEN

Inlägg av Paul Larsson En halvdag inplanerad och som vanligt är vi taggade till öronen. Så taggade att vi kör ifrån en beteshink på land. Vädret hade varit ganska ostadigt de senaste dagarna med växlande regn dagen innan och endast 6-8 grader. Denna dagen såg vi däremot inte ett moln på himlen och det var

GLUPSKA SKOGSGURKOR

Hej alla glada! Åter igen begav jag mig tillsammas med min kära vän & legend Martin till de djupaste skogarna i jakten på sjömonstret aka gammelgäddan aka slemgurkan :) Vi har lärt oss att klocka gäddorna i våra favvosjöar och därför är det viktigt viktigt att vara i tid. kl 07.36 ringer gammelgäddans matklocka, det vill

MONSTERJAKT I STORE (DAMN)

Traditionsenligt var det dags för mig och Martin att styra skutan till Store Damm i Perstorp för att prova lyckan. Gäddor som skimrar i guld och en fantastisk miljö är vad som lockar oss dit en gång per år. Vi möttes upp på en mörk kuslig väg och satte riktning mot gammelgäddan! Dagens första gädda

4 METERSFISKAR PÅ SAMMA FISKETUR!

Inlägget skrivet av: Martin Bengtsson & Thomas Magneklint Efter Norgeresan så var det äntligen dags för första gäddpasset för hösten. Nu har vi har filat på detaljerna denna fisketur med nya stingertackel och nyinköpta flöten och en massa taktik hur vi ska göra för att locka lite större fiskar denna gång. FAKTARUTA PLATS Insjö i

HÄLLEFLUNDRA I NORGE!

Inlägg skrivet av: Martin Bengtsson Min arbetskamrat Jerry frågade mig i vintras om jag ville hänga med till Havöysund i Norge för att fiska hälleflundra. Soluppgång över den underbart vackra Norska naturen! Efter många timmars planering med mat och tackel-kvällar så bar det äntligen iväg. Vi skulle vara 4 st i samma båt och stuga.

BLEKINGE GÄDDFESTIVAL 2017

Inlägg skrivet av: Tobias Johansson En av årets höjdpunkter när det gäller gäddtävlingar är Blekinge Gäddfestival som gick av stapeln för 20:e gången nu i helgen och självklart var Team Vassdrag på plats i år också! Tävlingen gick på helgen, men Paul åkte upp till Karlskrona redan på onsdag och började reka ställen, men rapporterna

SILL & TORSK PÅ SCHEMAT

Inlägg av: Paul Larsson För första gången på evigheter skulle jag få åka ut och faktiskt behålla lite fisk. Sill och torsk med MSK på Amigo stod på schemat och jag tog med min son Lucas (3) för första gången på turbåt. Ganska snart har även vi sill på. Stora fina sillar gillade mina häcklor.

VINNARNA I SOMMARGÄDDAN2017 ÄR KORADE!

Det har varit galet spännande att följa Sommargäddan2017 #THEBIG5! Åter igen tog pågarna från Arjeplog och ACWA fishing hem förstapriset.. Denna gången med hela 589!!!cm STORT GRATTIS! Placering: 4. Team Argos Active – 569 cm 5. Blå Båt – 562 cm 6. Team FF – 561 cm 7. The Love Boat – 560 cm 8.

ÅSKA VID ÅN!

Inlägg skrivet av: Tobias Johansson Sen ett tag tillbaka hade vi planerat en tripp till en å i Blekinge som vi besökte tidigare i sommar. Hade vi vetat hur vädret skulle bli så hade vi nog skippat dock … Dag 1 Vädret tidigare i veckan var ingen höjdare med ordentligt med åska och regn, och

SIBBOFJÄRDEN DEL 2/2 (TVÅ PB I BÅTEN)

Kära vänner… Som förgående inlägg förtäljer var gäddfisket i Sibbo magiskt.. Då det finns en krönt drottning som regelbundet doppar sina beten i vattnet i jakten på gösen ville vi inte vara sämre! Tanken på att bli GÖSKUNG var oemotståndligt trots att den i realiteten var väldigt långt borta (vi är ju inte gösfiskare direkt).