BLEKINGE GÄDDFESTIVAL 2017

Inlägg skrivet av: Tobias Johansson

En av årets höjdpunkter när det gäller gäddtävlingar är Blekinge Gäddfestival som gick av stapeln för 20:e gången nu i helgen och självklart var Team Vassdrag på plats i år också!

Tävlingen gick på helgen, men Paul åkte upp till Karlskrona redan på onsdag och började reka ställen, men rapporterna var inte jättelovande, det kom upp fiskar men inte i den storleken som behövs för att göra avtryck i tävlingen.

I gäddfestivalen så är det bara en längsta fisk som gäller (80cm är gränsen för att registrera fisken), så man ger aldrig upp hoppet att det plötsligt kan smälla på ett monster som ger en topp-placering. Det är individuell tävling tyvärr, hade nästan varit roligare med team-upplägg.

På fredagen innan tävlingen kommer Danne och Leffe upp också och mötte upp Paul för att reka mer spots.

Dock var resultatet liknande som Paul hade haft innan, 10-15 gäddor upp men få över 80 cm. Vi bodde på Dragsö camping som även är en av startplatserna i tävlingen.

Danne med gädda på Happy Kid Blue Pearl.

Lördag – Tävlingsdag Ett

Nattsömnen stördes av snarkningar, maxad termostat som gjorde sovrummet till bastu, och samt att vara sjukt taggad inför tävling … så blev inte mycket till sömn inför tävlingen men vad gör det! Efter att ha hämtat ut startbevis osv så var det dax för samling inför tävlingen.

Uthämtning av startbrickor.

Vädret bjöd bra vind med 7-8 m\s, mest soligt men nåra enstaka moln, och stabilt lufttryck. Vattennivån låg runt +\- noll också, så vi kände att det var rätt bra förutsättningar för bra fiske.

När vi är 500m från vårat första stopp så ser vi en båt som svänger in på vårat första stopp …

Vi hade gjort upp en plan på kvällen innan med ställen vi trodde på, och vi var snabbt iväg, och hade en båt som pinnade på riktigt bra, men ändå så när vi är 500m från vårat första stopp så ser vi en båt som svänger in på vårat första stopp … Några snabba svordomar senare så styr vi skutan mot vår andra spot, samma visa där. Men sånt man får räkna med när det är tävling. Våran tredje spot visar sig vara ledig så vi kan äntligen börja nöta.

Vi fiskar ett ställe som ligger vid mynningen till en grund vik där det går från 5m ner till 1m och det är fullt med vegetation och vattnet är grumligt. Efter ett par drifter så får Danne första kontakten, men den nafsar bara i svansen och fastar inte. Men en stund senare hugger det på.

95 cm praktgädda! Tog på en Nettelbait Laken-2 i en gul-svart customfärg.

95:an fotas till tävlingen.

Riktigt fin första-fisk, bara att kämpa vidare.

Dubbelhugg! Alltid skoj!

Efter att ha fiskat samma ställe ganska länge så gör vi en lång förflyttning till en vik som vi tror stenhårt på. Efter att ha hoppat på vågorna en bra stund är vi framme men möts av en vik helt smockfull av båtar … Vi försöker hitta nått ställe där vi inte pajar för andra och kör på lite och får nån fisk men känns inte jättekul att trängas med så många andra, och att fiska ett ställe som antagligen har fiskats hårt sen tidig morgon, så vi kör vidare.

Paul med en fin skärgårdsgurka!

Första kastet på nästa ställe har vi en följare, och nästa också, och sen börja det hugga och vi får kanske 4 fiskar på 10 kast. Det är en grund vik på kanske 0,8m och ”leopard botten” och verkar vara fullt med gädda, dock bara snipor, men vi hoppas på att det kan finnas nån finare madam här också. Så vi driftar in i viken, men när vi kommer in på djupare vatten (mynningen var grundare) så är det tomt på fisk så vi tänker att vi kör ut igen. Men motorn dör av soppatorsk. Inga konstigheter tänker vi och tankar upp med reservdunken vi har med. Men sen när vi ska starta igen så totalvägrar motorn … det är en klassiker för oss att få motorstrul under gäddfestivalen så vi är inte förvånade. Störigt nog så ligger utom räckhåll för där sniporna stod, så vi kan varken förflytta oss eller få fisk. Efter att tagit att motorkåpan och låtit tändstiften torka (om det nu var det) så få vi äntligen snurr på motorn igen efter 45 minuter. Surt att tappa fisketid under tävling, men sånt som händer.

Danne spelar gäddtrombon.

Tävlingsdagen slutde 16:00, blev bara Dannes 95:a som vi reggade, så vi åker in och lämnar startbrickor och byter till lite torra kläder, sen åker vi ut igen och testar några andra ställen, men bara nån gädda kommer upp så det är inget som ändrar planen för morgondagen.

Paul med en gädda som tog på en Bonibait Happy Kid i grönvit.

När vi kommer tillbaka är vi grymt hungriga och som tur är har Leffe fixat Michelin-värdigt käk.

Löjligt god köttgryta på kvällen. Hatten av för mästerkocken Leif!

Med tanke på bristen på sömn natten innan så är vi för trötta för att orka vara sociala så blir en snabb runda Chicago, nåra bier och sen direkt i bingen.

Söndag – Tävlingdag Två

Vi hade gjort en plan dagen innan, vi skulle satsa där 95:an kom upp. Starten gick kl 07.00 på Söndagen, och av nån anledning (läs: öl) var det inte riktigt samma tryck på ställena som gårdagen, så vi kunde välja och vraka när vi körde ut. Men vi försökte hålla oss till planen. När vi kommer till stället så är vi dock inte ensamma… ytan kokar av brax som är uppe plaskar och hoppar som delfiner. Vet inte vad dom pysslar med riktigt, om dom äter insekt i ytan eller om det är annat beteende, men det är ganska coolt att titta på, och dom verkar inte jätterädda för vår båt då dom plaskar bara några meter ifrån oss.

Våran plan var att downsize:a, då passade Bonibait’s happy kid på 12 cm.

Hursomhelst, det är inte Braxskådning vi är här för så vi fiskar på. Efter ett bra tag kommer första gäddan upp:

79cm gädda som hade färska bett på rygg och sidan (den man inte ser). Säl eller monstergädda? Who knows. Tog på en Pigshad Jr i Spotted Bullhead färgen.

När vi fiskat vidare en bra stund utan kontakter så känner vi att vi måste ändra våran plan och vi drar ut mot yttre delen av skärgården. Vinden för dagen låg på 7 m\s så yttre bjuder inte på något ”mys-fiske” direkt, finns populära nöjesparksattraktioner som gungar mindre än vår båt gör…

Paul med en 80ish pike med grym vacker täckning!

Att stå och kämpa mot så stora vågor som vi gör vi hoppas man på utdelning men det är långt mellan huggen och det som hoppar på är tyvärr i storlek S.

Paul med en snipa.

Våran plan innan tävligen var att testa att downsize:a ganska mycket och köra en del mindre jiggar och jerkbaits, kanske runt 12-13 cm. Mest bara för att presentera något annorlunda för gäddorna, då vi tror dom är ganska vana vid mellan och stora jiggar och jerks. Kan inte påstå att vi hade någon succé dock, sen om det var vårt val av beten, ställena vi fiskade eller att gäddorna bara var allmänt ointresserade vet man aldrig. Det är det som gör gäddfisket spännande. Dock känns det som fisket i Karlskrona mått bättre, både baserat på vad vi har upplevt i år och vad folk har berättat samt skrivit på nätet.

83a på en Bonibait Happy i motoroil.

I tävlingen blev det bara c:a 20 gäddor och en topp på 95 cm. Med dagarna innan så snackar vi kanske 50 gäddor, men det är ändå inte vad vi är vana vid i Karlskrona. Det känns som det stora fiskettrycket, Skarven och Sälen har påverkat gäddan. Vi i Team Vassdrag välkomnar definitivt fredningsperioder under leken om det är det som krävs för ett hållbart sportfiske.
SKITFISKE PÅ ER!

AKTUELLT

PÅSKFISKE

Inlägg av: Paul Larsson Jag och Björn tar en tur i nya sjön. 11 grader i vattnet och 16 i luften och när det är vindstilla känns det som 20 vi gillar men gäddorna tycker kanske inte likadant. Fullmåne under natten. Vi börjar trolla o det börjar väldigt trögt,ingen aktivitet på nästan hela första timmen

STÖRFISKE MED BARNEN

Inlägg av: Paul Larsson Fiskedag med barnen stod på på schemat o vi söker lite action i Poppelsjön efter Stör. Vi riggar upp grejerna och efter en kort stund ser man toppen på spöet börjar darra. Jag gör ett mothugg och första fisken är uppe snart tänker jag. Efter två vändor uppe hoppar den av.

Battle of the Pikes

Inlägg av: Martin Bengtsson Då var det äntligen dags för min och Christians traditionella Blekinge tur i mars månad! Detta året tänkte vi göra en liten tävling av det. För motståndet stod 2 st skickliga gäddfiskare med många års erfarenhet av fisket i Blekinge skärgård. Alex & Mikael från Mad Pikers! För att göra en

VÅRFISKE I BLEKINGE

Inlägg av: Paul Larsson Förutsättningarna var 11 grader i luften, 5.9 i vattnet, 6 ms västlig vind, mulet nästan hela dagen, solen bröt genom mitt på dagen en gång. 6 grader och fullmåne på natten. Första stoppet första kastet känner jag ett hugg! Två kast till så sitter det en på 75+ ish mätte inte

Trolling i ny sjö.

Inlägg av: Paul Larsson Jag och Björn har rekat och varit lite nyfikna på en sjö som låg inte allt för blodigt långt ifrån oss. Väderleksrapport på 9-12 grader och strålande sol, 2.7 grader i vattnet på morgonen. Första värmen för i år. Vi börjar trolla och efter en halvtimme nämner jag att vi kan

Mitt Höst/Vinter Fiske (del 3)

Inlägg av: Martin Bengtsson 30 dec Sista passet för 2018 skulle ske i en sjö nere på Österlen. Sällskapet i båten för dagen var min goda vän, kollega och team kamrat Christian. På schemat stod det flötestrolling med 4 spön samtidigt som Chrille spinnfiska i fören. Spöna riggade och klara Christian med dagens första. Jag

BLEKINGE TUR & RETUR

De blev en tur till vårt fina Blekinge häromdagen! Kallras stod på schemat men inte stannar vi hemma för det! Att det skulle bli segt fiske visste vi men ett par fina fiskar ville hälsa på i båten där solen värmde på gott. Största för dagen tog Paul på 98 samt 96cm. Westin swim bloody spotted

Mitt Höst/Vinter Fiske (del 2)

Inlägg av: Martin Bengtsson 15 dec Snackade med en god vän Jerry om följa med honom till deras klubbsjö för att köra lite flötestrolling. Då han aldrig kört flötestrolling innan så var han nyfiken på se hur jag gjorde osv. Har ett par hugg men tyvärr missar jag dem i mothugget. Men till sist landar

ISLOSSNING & 21 PÅ KLICKEN

Fiskesuget hade varit enormt i flera veckor då isarna i Skåneland är alldeles för tunna för att besöka Smhi visade mildväder och hoppet om att få doppa våra beten i öppet vatten lyste upp vår dystra vardag. Vi tog ett allvarligt snack med vädergudarna och beslutade oss för att chansa och se om någon av

Mitt Höst/Vinter Fiske (del 1)

Inlägg av: Martin Bengtsson Då jag haft lite dåligt med tid för att uppdatera bloggen så ska jag göra en sammanfattning av mina turer nu i vinter. 1:a Dec Jag och Thomas gav oss ut på ett mete pass. Tyvärr så var stora delar av sjön frusen. Så vi kunde inte fiska på de ställena