BLEKINGE GÄDDFESTIVAL 2017

Inlägg skrivet av: Tobias Johansson

En av årets höjdpunkter när det gäller gäddtävlingar är Blekinge Gäddfestival som gick av stapeln för 20:e gången nu i helgen och självklart var Team Vassdrag på plats i år också!

Tävlingen gick på helgen, men Paul åkte upp till Karlskrona redan på onsdag och började reka ställen, men rapporterna var inte jättelovande, det kom upp fiskar men inte i den storleken som behövs för att göra avtryck i tävlingen.

I gäddfestivalen så är det bara en längsta fisk som gäller (80cm är gränsen för att registrera fisken), så man ger aldrig upp hoppet att det plötsligt kan smälla på ett monster som ger en topp-placering. Det är individuell tävling tyvärr, hade nästan varit roligare med team-upplägg.

På fredagen innan tävlingen kommer Danne och Leffe upp också och mötte upp Paul för att reka mer spots.

Dock var resultatet liknande som Paul hade haft innan, 10-15 gäddor upp men få över 80 cm. Vi bodde på Dragsö camping som även är en av startplatserna i tävlingen.

Danne med gädda på Happy Kid Blue Pearl.

Lördag – Tävlingsdag Ett

Nattsömnen stördes av snarkningar, maxad termostat som gjorde sovrummet till bastu, och samt att vara sjukt taggad inför tävling … så blev inte mycket till sömn inför tävlingen men vad gör det! Efter att ha hämtat ut startbevis osv så var det dax för samling inför tävlingen.

Uthämtning av startbrickor.

Vädret bjöd bra vind med 7-8 m\s, mest soligt men nåra enstaka moln, och stabilt lufttryck. Vattennivån låg runt +\- noll också, så vi kände att det var rätt bra förutsättningar för bra fiske.

När vi är 500m från vårat första stopp så ser vi en båt som svänger in på vårat första stopp …

Vi hade gjort upp en plan på kvällen innan med ställen vi trodde på, och vi var snabbt iväg, och hade en båt som pinnade på riktigt bra, men ändå så när vi är 500m från vårat första stopp så ser vi en båt som svänger in på vårat första stopp … Några snabba svordomar senare så styr vi skutan mot vår andra spot, samma visa där. Men sånt man får räkna med när det är tävling. Våran tredje spot visar sig vara ledig så vi kan äntligen börja nöta.

Vi fiskar ett ställe som ligger vid mynningen till en grund vik där det går från 5m ner till 1m och det är fullt med vegetation och vattnet är grumligt. Efter ett par drifter så får Danne första kontakten, men den nafsar bara i svansen och fastar inte. Men en stund senare hugger det på.

95 cm praktgädda! Tog på en Nettelbait Laken-2 i en gul-svart customfärg.

95:an fotas till tävlingen.

Riktigt fin första-fisk, bara att kämpa vidare.

Dubbelhugg! Alltid skoj!

Efter att ha fiskat samma ställe ganska länge så gör vi en lång förflyttning till en vik som vi tror stenhårt på. Efter att ha hoppat på vågorna en bra stund är vi framme men möts av en vik helt smockfull av båtar … Vi försöker hitta nått ställe där vi inte pajar för andra och kör på lite och får nån fisk men känns inte jättekul att trängas med så många andra, och att fiska ett ställe som antagligen har fiskats hårt sen tidig morgon, så vi kör vidare.

Paul med en fin skärgårdsgurka!

Första kastet på nästa ställe har vi en följare, och nästa också, och sen börja det hugga och vi får kanske 4 fiskar på 10 kast. Det är en grund vik på kanske 0,8m och ”leopard botten” och verkar vara fullt med gädda, dock bara snipor, men vi hoppas på att det kan finnas nån finare madam här också. Så vi driftar in i viken, men när vi kommer in på djupare vatten (mynningen var grundare) så är det tomt på fisk så vi tänker att vi kör ut igen. Men motorn dör av soppatorsk. Inga konstigheter tänker vi och tankar upp med reservdunken vi har med. Men sen när vi ska starta igen så totalvägrar motorn … det är en klassiker för oss att få motorstrul under gäddfestivalen så vi är inte förvånade. Störigt nog så ligger utom räckhåll för där sniporna stod, så vi kan varken förflytta oss eller få fisk. Efter att tagit att motorkåpan och låtit tändstiften torka (om det nu var det) så få vi äntligen snurr på motorn igen efter 45 minuter. Surt att tappa fisketid under tävling, men sånt som händer.

Danne spelar gäddtrombon.

Tävlingsdagen slutde 16:00, blev bara Dannes 95:a som vi reggade, så vi åker in och lämnar startbrickor och byter till lite torra kläder, sen åker vi ut igen och testar några andra ställen, men bara nån gädda kommer upp så det är inget som ändrar planen för morgondagen.

Paul med en gädda som tog på en Bonibait Happy Kid i grönvit.

När vi kommer tillbaka är vi grymt hungriga och som tur är har Leffe fixat Michelin-värdigt käk.

Löjligt god köttgryta på kvällen. Hatten av för mästerkocken Leif!

Med tanke på bristen på sömn natten innan så är vi för trötta för att orka vara sociala så blir en snabb runda Chicago, nåra bier och sen direkt i bingen.

Söndag – Tävlingdag Två

Vi hade gjort en plan dagen innan, vi skulle satsa där 95:an kom upp. Starten gick kl 07.00 på Söndagen, och av nån anledning (läs: öl) var det inte riktigt samma tryck på ställena som gårdagen, så vi kunde välja och vraka när vi körde ut. Men vi försökte hålla oss till planen. När vi kommer till stället så är vi dock inte ensamma… ytan kokar av brax som är uppe plaskar och hoppar som delfiner. Vet inte vad dom pysslar med riktigt, om dom äter insekt i ytan eller om det är annat beteende, men det är ganska coolt att titta på, och dom verkar inte jätterädda för vår båt då dom plaskar bara några meter ifrån oss.

Våran plan var att downsize:a, då passade Bonibait’s happy kid på 12 cm.

Hursomhelst, det är inte Braxskådning vi är här för så vi fiskar på. Efter ett bra tag kommer första gäddan upp:

79cm gädda som hade färska bett på rygg och sidan (den man inte ser). Säl eller monstergädda? Who knows. Tog på en Pigshad Jr i Spotted Bullhead färgen.

När vi fiskat vidare en bra stund utan kontakter så känner vi att vi måste ändra våran plan och vi drar ut mot yttre delen av skärgården. Vinden för dagen låg på 7 m\s så yttre bjuder inte på något ”mys-fiske” direkt, finns populära nöjesparksattraktioner som gungar mindre än vår båt gör…

Paul med en 80ish pike med grym vacker täckning!

Att stå och kämpa mot så stora vågor som vi gör vi hoppas man på utdelning men det är långt mellan huggen och det som hoppar på är tyvärr i storlek S.

Paul med en snipa.

Våran plan innan tävligen var att testa att downsize:a ganska mycket och köra en del mindre jiggar och jerkbaits, kanske runt 12-13 cm. Mest bara för att presentera något annorlunda för gäddorna, då vi tror dom är ganska vana vid mellan och stora jiggar och jerks. Kan inte påstå att vi hade någon succé dock, sen om det var vårt val av beten, ställena vi fiskade eller att gäddorna bara var allmänt ointresserade vet man aldrig. Det är det som gör gäddfisket spännande. Dock känns det som fisket i Karlskrona mått bättre, både baserat på vad vi har upplevt i år och vad folk har berättat samt skrivit på nätet.

83a på en Bonibait Happy i motoroil.

I tävlingen blev det bara c:a 20 gäddor och en topp på 95 cm. Med dagarna innan så snackar vi kanske 50 gäddor, men det är ändå inte vad vi är vana vid i Karlskrona. Det känns som det stora fiskettrycket, Skarven och Sälen har påverkat gäddan. Vi i Team Vassdrag välkomnar definitivt fredningsperioder under leken om det är det som krävs för ett hållbart sportfiske.
SKITFISKE PÅ ER!

AKTUELLT

RÖTT ÄR GÖTT SA GÄDDAN

Efter mycket skrivande fram och tillbaka med den super trevliga Jonas på Blekingefiskeguide lyckades våra kalendrar äntligen visa en fri dag som passade båda! Väskorna var packade och redo sedan länge och 05.30 styrde jag bilen mot Blekinge! Det hade varit ett mindre kallras på natten vilket var lite oroväckande men skam den som bangar

Farsdags fiske

Inlägg av: Martin Bengtsson Jag, pappa och min son Liam bestämde oss för att köra lite farsdags fiske. Dagen innan så övade Liam på lite kastning i trädgården. Blivande storfiskare Tanken var att köra mete samtidigt som Liam får stå och kasta lite. Tidigt är vi på plats vid soluppgången. Dröjer ungefär en 45 min

Första flötestrolling passet

Inlägg av: Martin Bengtsson Äntligen är hösten här och min mete säsong drar igång på allvar. Ser på morgonen att Danne har skrivit till mig. Tyvärr så hade han insjuknat under natten. Skickade till min polare Christian men han var tyvärr uppbokad. Så jag stack ut själv. Hade väldigt segt fiske första timmen. Men sen

Inför Sportfish Masters

Inlägg av: Martin Bengtsson Jag och min team-kamrat Christian bestämde oss för att ta 2 dagar inför Sportfish Masters i Blekinge förra helgen. Hade fått en hel del rapporter att fisket är hett där nu. Tyvärr kunde inte Thomas vår tredje lagkamrat och kapten följa med. Dag 1 Första dagen blåste det en hel del.

Pike Rumble – Hösten 2018

Inlägg av Martin Bengtsson. Jag Micke och Alex från MAD PIKERS hade snackat länge om att vi skulle köra en tävling tillsammans. Så hittade vi Pike Rumble uppe vid Valdemarsvik. Morgonmötet. Förberedelserna är i full gång. Väntan på starten… (Gryts varv och hotell i bakgrunden) Taggade Skåne pågar! Vi anländer till viken vi ska fiska

EVELINAS 10+ARE!

Inlägg av Paul Larsson. Efter mitt senaste pass med 4 st 100cm och en 10a tog jag med barnen på en tur i det fina vädret. 19.7 grader i vattnet och strålande sol. 0-0.5 ms sydöstlig vind fram till 15 tiden sen började det fläkta ca 2 ms. Vi letar fisken där jag fiskade sist

EPISK SOMMAR TROLLING! 10+

Inlägg av Paul Larsson. Vädret var 0-1 ms Östlig vind och 95% sol. Fram till 11 hade jag inte haft ett hugg och testat Westin rapala m.m. på olika djup och i olika färger. Regnet hade bara blött ner rutan när jag körde på morgonen men blev inte mycket mer än så. Vattentemperaturen på 18

Sommarstör i DK!

Inlägg av Tobias Johansson Jag, Thomas och Paul drog till Poppels (http://www.poppel.dk/) för att fiska stör. Även fast det inte var 30 grader längre så var det ändå väldigt varm, tror det visa 27-28 grader. Vattentemperaturer i dammen måste varit 26-27 grader också. Dammen Vi är på plats kl 08:00 på morgonen, och det är

Ett äventyr till Arjeplog

Inlägg av Paul Larsson. Semestern är här och Arjeplog är första fisketuren på väldigt länge för mig. Jag får med mig Krille och hans bror som egentligen inte fiskar så ofta. Husbilen hyrd och båt fixad av Niklas som lånade ut deras mot att vi tog med oss deras nya scandica 400 från Ullared. Resan

Sommarfiske i Blekinge

Sommarfiske i Blekinge Jag, Micke och Alex från Mad Pikers bestämde oss för att köra lite sommarfiske i Blekinge. Förhållandena var verkligen inte optimala. Strålande sol och mellan 25-30 grader i luften och 23-26 grader i vattnet. Vi hittar fisken nästan omgående. Eller rättare sagt Alex hittar dem med andra ord. Alex första! Han hinner