FISKE I THAILAND

Inlägg av: Tobias Johansson

Var nyligen på semester i Thailand, på ön Koh tao, vilket är en ö känd för sin dykning & snorkling. Men jag passade på att testa fisket där också. Fanns dagsturer som kostade 1650 bhat (ungefär 500 sek) där man åker ut på en lite större fiskebåt (plats för kanske 8-10 fiskare). Det är inte C&R fiske utan nästan allt sparas, men dock så tror jag allt som togs hem hamnade på tallriken på ett eller annat sätt.

Dag 1:
När jag bokade resan kvällen innan så var det ingen annan som bokat, så jag var lite orolig att jag skulle bli själv med personalen på båten :) Men som tur var det ett gäng folk när jag väl kom till båten på morgonen.
På väg ut till första stoppet.

Två schweizare och tre tyskar, jag, och kapten Ding och hans deckhand var dagens gäng. Efter 30-40 minuter båttur så var vi vid första stoppet.

Fisket är bottenmete med bläckfisk på kroken. Vi släpper ner på 40 meter ungefär, och när sänket nått botten tar det max 10 sek innan jag känner något som är framme och nafsar. Ett mothugg senare och första fisken sitter, en liten white snapper som får simma tillbaka. Jag får många bättre hugg sen, men lossnar och kroken försvinner :( Är barracudas som är aktiva just nu, och dom klipper av en nylon-tafs\fluro-carbon-tafs utan problem, bara ståltafs som hjälper mot dom. Vi försöker anpassa fisket för att inte locka barracudor men dom är väldigt på hugget.


En av åtta mindre barracudas som kom upp innan vi flyttade.


En white snapper som hamnade på grillen på kvällen.


Dagens fångst. Barracudas, White & Red Snappers, nån Queenfish och några Groupers.
Schweizarna som var med, dom bjöd in på BBQ på kvällen, så dom tog hem det mesta av fångsten. Jag tog med nån liten snapper som jag gav till katterna där jag bodde :)


Grillad Barracuda, hur gott som helst.


Fisk och en tomatsallad, behövs inte mer än så ;)
Grillad snapper, med crunchy vitlök. 8 solar.

Ett väldigt hårt hugg, och sen känner jag bara att jag inte kan lyfta fisken.

Dag 2:
Fick mersmak efter fisket så jag bokade in en tur några dagar senare, hade snackat med schweizarna också så dom skulle ut med. Denna gången var vi bara fyra pers, jag, två schweizare och en tjej från Australien. Dagen började exakt likadant, och vi körde till samma spot först. Vi fick en del småfisk på första stoppet, ingen barracuda som klippte linorna den här gången dock.


En liten Grouper. I Thailand kan dom bli åtminstone 50 kilo, så kanske inte samma storlek som Florida osv, men fortfarande väldigt stora :)

Efter att tag känner jag ett väldigt hårt hugg, och sen känner jag bara att jag inte kan lyfta fisken. Folk runt mig slutar fiska och tar upp deras linor, och det diskuteras vad det kan vara för något :) Pompano tror några, en stor grouper kanske? Men när den börjar fajtas så säger Ding att det är en Cobia. Tar mig säkert 5 minuter att få upp den till ytan, väldigt stark och jag är har inte jättestort förtroende till linan så jag tar det ganska lungt. Är tvungen att stå i solen också så svetten börjar rinna :) Men upp kommer en stor och vacker fisk. Kroppen påminner lite om en haj, men har inte mycket till tänder. Dock väldigt stark.PB på Cobia, ganska exakt 7 kilo vägdes den till.


Dagens fångst, många små snappers, och även en Coral Seatrout. Den var väldigt god.
På kvällen blev det BBQ igen, jag glömde dock fotta. Men fileér på cobia:n, plus lite grillade snappers blev middag för typ 10 pers. Väldigt gott :)


Dagen efter så tillagade vi några av dom snappers som inte hamnade på grillen. Blev Laap Koi (Fish Larb) och en Tom yum på fisk.Kanske inte ser superaptitligt ut, men tro mig, hur gott som helst.

Dag 3:
Tredje fisketuren blev med en mindre båt, inte lika organiserat riktigt men kul att testa.


Il capitano på dagens tur.
Vi körde inte lika långt ut, och fanns inte ankare som klarade större djup så han band fast oss vid bojar ute i vattnet.


En väldigt liten red snapper, som är mer färgglada som barn. Tyvärr kom simblåsan upp :(

Dagens fisketur var inte så givande fiskemässigt. Men vi stannade och snorklade på ett par fina stränder istället, vilket inte var alls dumt.

Dag 4:
Nu hade jag prata med schweizarna dagen innan, och dom hade fått tonfisk och kungsmakrill dagen innan, och chansen fanns att få en Mahi-mahi (vilket är lite av ett lifegoal för mig :)).

Ute på båten klockan 08:00, och vi körde nog 80 minuter innan vi kom fram till fiskestället. Trolling ut det gav en mindre tonfisk iaf. Väl där så var det fokus på kastfiske istället för bottenmete. Ding hade satt ut några bambu-pinnar (40 meter långa säkert) några veckor innan, vilket attraherar småfisk, vilket i sin tur attraherar större fiskar :)

Efter en halvtimme av fiske började dock bli sjösjuk. Aldrig hänt mig innan, men tror det kan varit för att vågorna kom från alla olika håll där vi stod, och inte konstant utan lite då och då. Ingen kul upplevelse iaf :( Så blev i princip inget fiske för mig denna dagen.


Dagens fånst, Kungsmarkill och mindre tonfisk.

För att summera så var det väldigt kul fiske. Helt nya arter, och chansen fanns alltid för en stor fisk. Det kändes hållbart med tanke på hur mycket kontakter vi fick, och ön jag var på hade två fiskebåtar som tog ut turister, så tror inte det överfiskas faktiskt.

SKITFISKE PÅ ER!

AKTUELLT

MAGISK Å LEVERERAR PB!

Efter en alldeles för lång dvala var det dags att damma av prylarna och styra ”skutan” mot ett av våra favoritvatten! En magisk morgon väntade oss där det fullkomligt rök om vattnet så heta förhållanden vi hade! Första fisken för dagen, nappade på tredje kastet för dagen, en vrålstark morgonpigg gädda som snabbt fick simma

BALTICGÄDDAN 2020

Inlägg av: Martin Bengtsson Jag, Mikael och Alex från Mad Pikers bestämde oss i början av året att köra några tävlingar tillsammans. Först ut är Balticgäddan som arrangeras av Baltic skeppsfournering i Kalmarsund. Med tanke på Covid-19 krisen vi just nu går igenom så var det osäkert om tävligen blev av. Men som tur är

FISKE I THAILAND

Inlägg av: Tobias Johansson Var nyligen på semester i Thailand, på ön Koh tao, vilket är en ö känd för sin dykning & snorkling. Men jag passade på att testa fisket där också. Fanns dagsturer som kostade 1650 bhat (ungefär 500 sek) där man åker ut på en lite större fiskebåt (plats för kanske 8-10

Battle of Gyllebosjön

Inlägg av: Martin Bengtsson Jag och Andreas från Easterlenfishing bestämde oss för att utmana varandra i hans så kallade hemmavatten. I den här sjön kan man inte räkna med jättemånga hugg på en dag. Så reglerna för dagen var en Big 3 tävling, de 3 längsta gäddorna i varje båt räknas samman. Det var jag

FLÖTESTROLLING

Inlägg av: Martin Bengtsson Jag och Micke från Mad Pikers hade snackat länge om att testa en ny sjö att köra flötestrolling i. Så skutan tog sikte på norra delarna av Skåne i en sjö som vi länge velat testa. Det tog inte lång tid innan jag ser hur mitt flöte bakom båten sticker. Upp

FISKE I BOREN!

Inlägg av: Paul Larsson Med kristallklart vatten, växlande molnighet och ca 4 m/s vind, så kändes det riktigt hett. Sidescan visar att det finns växtlighet nere på 6 m djup och vi börjar fiska på djup mellan 4 -6 m. Första dagen testar vi beten och märker att hybrida k3 holo abborre funkar riktigt bra

SOMMARFISKE I VÄNERN

Inlägg av: Paul Larsson Med siktet inställt på Vänern studerade jag och Daniel sjökorten till punkt och pricka samt markerade ut hotspots inför vårt första besök i Mariestad. Till vår hjälp fick i även lite tips & trix av vår kära vän Henrik Karlsson. Vi hyr en stor och rejäl Buster xl av Jonas på

KVÄLLSPASS MED TROLLING

Inlägg av: Paul Larsson Jag och Martin bokade ett kvällspass, 4 ms västlig vind och strålande sol hela kvällen. 12.5 grader i vattnet. Vi började med att trolla med lite olika beten på lite olika djup över ett grund där Martin lyckas få en fin abborre på ca 800-900 gram på en Rapala Taildancer. Efter

JAKTEN PÅ DET GRÖNA GULDET

Ett fullmatat schema i vår har gjort att fisket blivit lidande, en lucka dök upp och gissa om vi tog den?! HELL YEAH! Vår kära nyfunna vän Jonas på Blekinge fiskeguide var inte sen med att ställa upp på en heldag i jakten på det gröna guldet. Kvällen innan putsade vi beten som aldrig förr och ignorerade

PÅSKFISKE

Inlägg av: Paul Larsson Jag och Björn tar en tur i nya sjön. 11 grader i vattnet och 16 i luften och när det är vindstilla känns det som 20 vi gillar men gäddorna tycker kanske inte likadant. Fullmåne under natten. Vi börjar trolla o det börjar väldigt trögt,ingen aktivitet på nästan hela första timmen