ISMETE PÅ SIBBOFJÄRDEN!

Inlägg av Tobias Johansson

I somras var vi på Sibbofjärden, ett av Sveriges bästa gäddvatten, och hade en väldigt bra upplevelse. Så när möjligheten dök upp för att boka in en helge ismete på Sibbo, så kunde vi inte låta bli.

Fisket på Sibbo går vi Big Fish Sweden, och vi bokade in oss där på två dagar guidat isfiske. Några veckor innan det var dags så var vi oroliga för att det skulle bli nån is där, men senaste tidens kalla väder tog död på all oro.

Dag 1

Tidigt på morgonen mötte vi upp guide:n Andy, och efter att ha plockat ut flytoveraller som vi kunde låna där, så följde vi honom till stället vi skulle fiska för dagen.

Pulkorna laddade med vippor, spön, stolar och annat nödvändigt för ismete.

Fantastiskt vacker morgon på fjärden!

Det var -12C på morgonen och det bet bra i kinderna och vi trodde det skulle bli en jobbigt kall dag, men som tur var så gick tempen upp lite under dagen och solen gassa på hyffsat bra.

Basecampet är uppsatt.

Andy borrar hål på ställen han tror på, och vi hjälper att rigga upp spöna så vi ska komma igång så fort som möjligt. Sen tar vi en kaffe och sätter och väntar, och helt plötsligt händer … ingenting.

Det börjar segt. Gäddorna verkar inte vara riktigt på hugget, kanske är det den kalla temperaturen som fått dom att bli extra sega. Men vi ger inte upp hoppet och efter c:a 2 timmar kommer första fället.

Christian med resans första gädda. 90 cm.

Gäddan tog i ett hål väldigt nära vassen, och visar sig att det är dagens melodi. En stund senare får Martin en fisk också.

Martin med en snö-snipa

Och två minuter senare får jag en snipa också. Skönt att alla fått fisk åtminstone. Men sen dör fisket ut och vi käkar lunch istället.

Grillat är godast när man är ute och isfiskar!

Efter lunch så flyttar vi till ett nytt ställe som har gett stor fisk tidigare i veckan. Men fisket fortsätter vara segt och det blir bara nått fäll då och då.

Christian med en smal 91:a.

Jag med en mindre gädda.

Till slut får vi börja plocka ihop våra spön, och då blir en liten mini-huggperiod men det ger inga massiva fiskar.

Christian med en 90+ pike.

Dagens resultat blev åtta gäddor på tio fäll. Lite mer hade vi hoppats på, och gärna nån metersfisk, men det är en ny dag imorgon.

Dag 2 : Revanschen

Sibbofjärden är en klassiker inom svenskt gäddfiske.

Andra dagen är vi uppe ännu tidigare för att få upp spöna till soluppgången, gäddorna brukar kunna vara ganska aktiva när solen går upp.

Solen går upp och vi är taggade för att komma ut på isen och börja rigga!

Släpar pulkorna ut till vårat fiskeställe dag två.

Vi får nått fäll redan när vi håller på att sätta upp våra spön men visar sig vara en gädda som lyckas sno mörten utan att fastna. :(

Vårat basecamp dag två. Vi hittade lite lä från den rätt bitiga vinden.

Fisket visar sig bli segt denna dagen också, och det är långt mellan fällen. Inga riktiga huggperioder blir det. Vi får lite gäddor här och där, till motsats från dagen innan så verkar dom inte hänga inne i vassen utan vi får dom vid hål lite längre ut.

Jag med en 88:a.

Martin hjälper mig att landa fisk.

Även fast fisket är sisådär så ger vi inte upp hoppet om att något större ska smälla på, och historierna från Andy om vilka fiskar som kommit upp här ökar på hoppet också. Och till slut så händer det.

Äntligen en 100+ fisk! Och nytt is-pb!

Det är Martins tur att ta nästa fisk, och efter att han haft tre fäll där vi springer fram till hålet och gäddan har bitit i mörten men sedan kännt motstånd för att linan frusit fast i hålet (det hände hela tiden denna dagen, vi gick och rensa hålen hela tiden men tog inte många minuter innan dom frusit igen), så får äntligen Martin kroka en gädda och visar sig vara en bättre madam. Äntligen en 100+ fisk! Och nytt is-pb!

Martin sitt nya is-pb!

Andy hjälper till med landningen

Vi mäter och väger henne lite kvickt och hon är 112cm och 8.74kg, och resan är räddad :)

Grymt fin täckning och kondition på henne!

En kort stund efter Martins gädda så är det Christians tur att få ett fäll, och visar sig bli en fin gädda det också!

Christian med nytt is-pb. 108cm och 7,3kg.

Nu saknades det bara att jag skulle få en bra också, men ville sig inte. Blev ett par fäll men när dom skulle krokas så fanns ingen fisk kvar där. Vid hade c:a 20 fäll men många hade redan spottat ut mörten när vi kom fram, antagligen är det för att linan frusit fast och dom märkt av motståndet.

Totalt på två dagar blev det bara 16 landade gäddor (ett nytt record-low enligt Andy, kul att slå rekod iaf ;)), men med några bra toppar. Och dom fem största var: 112, 108, 92, 91 och 90 vilket ger en Big5 på 493 cm. Inte helt illa pinkat.
Vi hade lite otur att gäddorna inte var så pigga, men allt som allt jättenöjda med helgen. Våran guide Andy gjorde ett superbt jobb, vi lärde oss mycket och hade många goa skratt. Vi funderar på att åka tillbaka redan om tre helger igen :)
SKITFISKE PÅ ER!

AKTUELLT

ISLOSSNING & 21 PÅ KLICKEN

Fiskesuget hade varit enormt i flera veckor då isarna i Skåneland är alldeles för tunna för att besöka Smhi visade mildväder och hoppet om att få doppa våra beten i öppet vatten lyste upp vår dystra vardag. Vi tog ett allvarligt snack med vädergudarna och beslutade oss för att chansa och se om någon av

Mitt Höst/Vinter Fiske (del 1)

Inlägg av: Martin Bengtsson Då jag haft lite dåligt med tid för att uppdatera bloggen så ska jag göra en sammanfattning av mina turer nu i vinter. 1:a Dec Jag och Thomas gav oss ut på ett mete pass. Tyvärr så var stora delar av sjön frusen. Så vi kunde inte fiska på de ställena

RÖTT ÄR GÖTT SA GÄDDAN

Efter mycket skrivande fram och tillbaka med den super trevliga Jonas på Blekingefiskeguide lyckades våra kalendrar äntligen visa en fri dag som passade båda! Väskorna var packade och redo sedan länge och 05.30 styrde jag bilen mot Blekinge! Det hade varit ett mindre kallras på natten vilket var lite oroväckande men skam den som bangar

Farsdags fiske

Inlägg av: Martin Bengtsson Jag, pappa och min son Liam bestämde oss för att köra lite farsdags fiske. Dagen innan så övade Liam på lite kastning i trädgården. Blivande storfiskare Tanken var att köra mete samtidigt som Liam får stå och kasta lite. Tidigt är vi på plats vid soluppgången. Dröjer ungefär en 45 min

Första flötestrolling passet

Inlägg av: Martin Bengtsson Äntligen är hösten här och min mete säsong drar igång på allvar. Ser på morgonen att Danne har skrivit till mig. Tyvärr så hade han insjuknat under natten. Skickade till min polare Christian men han var tyvärr uppbokad. Så jag stack ut själv. Hade väldigt segt fiske första timmen. Men sen

Inför Sportfish Masters

Inlägg av: Martin Bengtsson Jag och min team-kamrat Christian bestämde oss för att ta 2 dagar inför Sportfish Masters i Blekinge förra helgen. Hade fått en hel del rapporter att fisket är hett där nu. Tyvärr kunde inte Thomas vår tredje lagkamrat och kapten följa med. Dag 1 Första dagen blåste det en hel del.

Pike Rumble – Hösten 2018

Inlägg av Martin Bengtsson. Jag Micke och Alex från MAD PIKERS hade snackat länge om att vi skulle köra en tävling tillsammans. Så hittade vi Pike Rumble uppe vid Valdemarsvik. Morgonmötet. Förberedelserna är i full gång. Väntan på starten… (Gryts varv och hotell i bakgrunden) Taggade Skåne pågar! Vi anländer till viken vi ska fiska

EVELINAS 10+ARE!

Inlägg av Paul Larsson. Efter mitt senaste pass med 4 st 100cm och en 10a tog jag med barnen på en tur i det fina vädret. 19.7 grader i vattnet och strålande sol. 0-0.5 ms sydöstlig vind fram till 15 tiden sen började det fläkta ca 2 ms. Vi letar fisken där jag fiskade sist

EPISK SOMMAR TROLLING! 10+

Inlägg av Paul Larsson. Vädret var 0-1 ms Östlig vind och 95% sol. Fram till 11 hade jag inte haft ett hugg och testat Westin rapala m.m. på olika djup och i olika färger. Regnet hade bara blött ner rutan när jag körde på morgonen men blev inte mycket mer än så. Vattentemperaturen på 18

Sommarstör i DK!

Inlägg av Tobias Johansson Jag, Thomas och Paul drog till Poppels (http://www.poppel.dk/) för att fiska stör. Även fast det inte var 30 grader längre så var det ändå väldigt varm, tror det visa 27-28 grader. Vattentemperaturer i dammen måste varit 26-27 grader också. Dammen Vi är på plats kl 08:00 på morgonen, och det är